Καλώς ήρθατε στον SERRA RADIO καλή σας διασκέδαση

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Γαβουρεμένες πατάτες

Επιστροφή στην παράδοση! "Α φτάμε γαβουρεμένα πατάτες". Ένα πολύ καλό και εύκολο συμπλήρωμα φαγητού. Μια σαλάτα της παραδοσιακής ποντιακής κουζίνας. Μοιάζει να το λέγαμε ποντιακός πουρές. Δεν έχει όμως καμία σχέση με τον πουρέ. Οι Πόντιοι το αποκαλούσαν γαβουρεμένες πατάτες και με το σωταρισμένο στο ελαιόλαδο κρεμμύδι, δίνουν μια άλλη γεύση στη λιωμένη πατάτα. Όντως είναι πολύ εύκολο και γρήγορο να το φτιάξετε. Πραγματικά μόνο αν το φας σου γίνεται αισθητή η διαφορά της γεύσης του από τον πουρέ. Θα χρειαστείτε: Υλικά 12-15 μικρές πατάτες 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 κ.γλυκού αλάτι 1 κ.γλυκού ρίγανη λίγο πικ. πιπέρι Εκτέλεση Πρώτα πλένουμε τις πατάτες μας και τις αποφλοιώνουμε καλά με τον αποφλοιωτή αφήνοντας τες σε μια λεκάνη μεσ' το νερό Σε μια κατσαρόλα φαγητού βάζουμε νερό να βράζει. Όταν αυτό ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τις πατάτες μας και τις αφήνουμε να βράσουν πολύ καλά. Αφού μαλακώσουν μ' ένα κουτάλι θα τις λιώσουμε καλά και αδειάζουμε σε μια πιατέλα. Τώρα καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε μικρούς κύβους ρίχνοντας το σ'ένα ανοξείδωτο τηγάνι με πέντε κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά το σωτάρουμε μερικά λεπτά ανακατεύοντας κατά περιόδους.
Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνουμε το μείγμα της πατάτας και το αλάτι μας -καλό είναι όχι αλμυρό- ενώ διαρκώς ανακατεύουμε να μην κολλήσει η πατάτα στο τηγάνι. Παράλληλα σε τρία-τέσσερα λεπτά σβήνουμε το μάτι. Όταν χλιαρώσει το φαγητό ρίχνουμε τη ρίγανη που "παντρεύεται" ιδανικά με την πατάτα. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο πικάντικο πιπέρι. Η παραδοσιακή σαλάτα είναι ήδη έτοιμη. Οι γαβουρεμένες πατάτες ένα ιδιαίτερα εύκολο και γρήγορο είδος παραδοσιακής Ποντιακής σαλάτας συνδυάζονται τέλεια με λάχανο τουρσί τα περιβόητα ως στύπα λαχανί. Κυριολεκτικά η μια σαλάτα ζητάει την άλλη... Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου