Κυριακή 28 Μαρτίου 2021
Παπαρουνόπιτα με ποντιακά φύλλα περέκ
maria karatzoglou
Τα περέκ ή αλλιώς μπασλαμάς είναι παραδοσιακά ποντιακά χειροποίητα φύλλα ψημένα στο σάτσι. Για όσους θα ήθελαν να μάθουν τι είναι το σάτσι, είναι ένας κυρτός λαμαρινένιος δίσκος που έμπαινε πάνω στη φωτιά και εκεί έψηναν τα περέκ. Αν και προσωπικά δεν είμαι πόντια, εδώ στην Μακεδονία όπου ζω και κατάγομαι, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ποντιακής καταγωγής. Η κουζίνα των ποντίων είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, απλή αλλά με πολύ νόστιμα και εύγευστα αποτελέσματα. Τώρα όσον αφορά τις παπαρούνες κάποιοι μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι τρώγονται όπως δεν το ήξερα και εγώ. Η παπαρούνα είναι χόρτα τα οποία και αυτά μπορούμε να τα κάνουμε πίτα, φαγητό ή και σαλάτα. Λίγα μυστικά: Τα περέκ μπορούμε να τα κάνουμε ότι πίτα θέλουμε (με κιμά,τυρί,σπανάκι,μανιτάρια). Η συνταγή που δίνω είναι νηστίσιμη. Μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει τις παπαρούνες με σπανάκι και αν θέλει να προσθέσει τυρί φέτα. Επίσης τα περέκ μπορείτε να τα βρείτε σε είδη με διάφορα παραδοσιακά προϊόντα. Στην Δράμα υπάρχουν παντού για το λόγο ότι έχουμε τοπικό συνεταιρισμό ο οποίος τα φτιάχνει εδώ και πολλά χρόνια
Υλικά
6 φύλλα περέκ
1 κιλό βρασμένη παπαρούνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλο πράσο
1/2 ματσάκι άνηθο
1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Λάδι για το άλειμμα τον φύλλων
Σουσάμι και παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζω και πλένω καλά τα χόρτα. Τα βράζω και αφήνω να στραγγίξουν πάρα πολύ καλά. Βάζω σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το πράσο. Τσιγαρίζω μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνω μέσα τις παπαρούνες και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύω πολύ καλά, αλατοπιπερώνω και αφήνω περίπου 10 λεπτά στη φωτιά. Αποσύρω την γέμιση και αφήνω λίγο να κρυώσει.
Τώρα θα σας πω πως ακριβώς δουλεύουμε τα περέκ τα οποία είναι στεγνά και σπάνε πολύ εύκολα. Για αυτό θέλει λίγο προσοχή. Παίρνω ένα ένα φύλλο και βρέχω κάτω από την βρύση για 1 με 1,5 λεπτό. Τοποθετώ πάνω στο ταψί αφού το έχω λαδώσει. Συνεχίζω με τα άλλα δύο φύλλα αφού αλείψω με λάδι κάθε φορά. Αφήνω 5 λεπτά να μαραθούν.
Βάζω κυκλικά την γέμιση μου και γυρίζω τις άκρες από τα φύλλα πρός τα μέσα.
Κάνω με τον ίδιο τρόπο τα άλλα τρία φύλλα και τα βάζω πάνω στην γέμιση. Γυρίζω τα φύλλα που προεξέχουν αφού έχουν μαραθεί προς τα μέσα. Θα πρέπει να γίνει μια κυκλική όμορφη πίτα. Αλείφω με ελαιόλαδο και πασπαλίζω με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.Ψ ήνω για 40 εως 50 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα. Μόλις ροδοκοκκινίσει είναι έτοιμη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου