Κυριακή 28 Μαρτίου 2021
Τανωμένος σορβάς (Ποντιακή σούπα)
Πατροπαράδοτη σούπα του Πόντου. Το κορκότο είναι αποφλοιωμένο και σπασμένο σκληρό σιτάρι. Στην πράξη είναι σαν το πλιγούρι, με τη διαφορά ότι το πλιγούρι είναι βρασμένο.
Υλικά
4 μερίδες
2 λίτρα νερό
250 γρ. κορκότο ή πλιγούρι
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό
1 κ. σ. αποξηραμένο δυόσμο
αλάτι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο, το οποίο έχουμε ξεπλύνει καλά και αλατίζουμε.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να είναι χλιαρό.
Ανακατεύουμε το στραγγιστό με το ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει, ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει το στραγγιστό. Μόλις γίνουν ένα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Καίμε το βούτυρο μαζί με τον δυόσμο. Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Εδώ χωρίς να κάψω βούτυρο,απλά με λίγο ελαιόλαδο για μια πιο υγιεινή εκδοχή της σούπας.
Χρυσούλα Κοντοπούλου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου