Καλώς ήρθατε στον SERRA RADIO καλή σας διασκέδαση

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Γεμιστό τσουρέκι με παπαρουνόσπορο και καρύδι

 Αυτά τα τσουρέκια (γεμιστά ρολά)(ποντιακό-ρωσική συνταγή) τα έφτιαχνε η γιαγιά μου και μετά η μαμά μου κάθε Πάσχα, με αυτά μεγάλωσα και δεν γινεται Πάσχα χωρίς αυτά 

Υλικά

  1. Για προζυμη :
  2. 250 μλ γάλα χλιαρό
  3. 1,5 φακελάκι μαγιά ξερή
  4. 1 κ.γλ. ζάχαρη
  5. 120 γρ αλεύρι (περίπου)
  6. Υπόλοιπα υλικά :
  7. 2,5 ποτήρια αλεύρι
  8. 2 αυγά
  9. 7 κουτ.σούπας ζαχαρη
  10. 20 γρ βούτυρο
  11. 1/2 κ.γλ. αλάτι
  12. 2 κ.σούπας νερό
  13. 2 κ.σούπας σπορέλαιο
  14. 2 κσ βούτυρο λιωμένο
  15. Για την γέμιση με παπαρουνόσπορο:
  16. 200 γρ παπαρουνόσπορο αλεσμένο (υπάρχει έτοιμο βρασμένο με ζάχαρη)
  17. 125 μλ γάλα
  18. 5 κσ ζάχαρη
  19. 20 γρ βούτυρο λιωμένο
  20. Για την γέμιση με καρύδια:
  21. 250 γρ αλεσμένα καρύδια
  22. 150 γρ ζάχαρη
  23. 5-7 κσ γάλα περίπου
  24. 1 ασπράδι αυγού

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζουμε το προζύμι :σε μια λεκάνη βάζουμε λίγο ζεστό γάλα και την μαγιά την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει καλά η μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε και αφήνουμε κάτω από μεμβράνη και σε ζεστό μέρος (εγώ το σκεπασα καλά) για 1 ώρα περίπου. Θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα "ζωντανέψει" θα γεμίσει φουσκάλες.

    Γεμιστό τσουρέκι με παπαρουνόσπορο και καρύδι 💞 φωτογραφία βήματος 1
  2. Χτυπαμε τα αυγα με την ζάχαρη, το αλάτι, νερό, λάδι, βούτυρο, προσθετουμε το προζυμη (όταν είναι έτοιμο) και το αλεύρι. Ζυμώνουμε πρώτα στο μπολ μετά στν επιφάνεια μας για 8-10 λεπτα προσθέτοντας λίγο λίγο αλεύρι αν χρειάζεται. Δεν το μπουχτιζουμε όμως με το αλεύρι

  3. Σκεπαζουμε καλά και αφήνουμε για καμιά δύο ώρες. Εγώ είχα χρόνο και το άφησα 2. Μετά από 1 ώρα περίπου που θα φουσκώσει το "κατεβάζουμε" με βρεγμένο χέρι απαλά και ξανασκεπαζουμε.

  4. Ετοιμάζω τις γέμισης :αν δεν θα πάρετε έτοιμο παπαρουνόσπορο (κρεμα) πρεπει να το βράσετε για 30 λεπτά μετά από καλό πλύσιμο (σε σιτα, γιατί είναι ψιλό) και το αλέσετε με την ράβδο. Και μετα προσθέστε το γάλα την ζάχαρη και το βούτυρο όσο είναι ζεστό (το βούτυρο να μην είναι κρύο για ευκολία, να λιώσει γρήγορα). Το ίδιο και με τα καρύδια :τα αλέθουμε προσθέτουμε την ζάχαρη το γάλα, το ασπράδι και ανακατεύουμε.

  5. Όταν είναι έτοιμο, μοιράζουμε στην μεση. Ανοίγουμε φύλο περίπου 1 πόντο παχους (όσο πιο λεπτό τόσο πιο πολλές στρώσεις θα γίνουν, όπως σας αρέσει) και απλώνουμε την γέμιση. Μπορείτε να κάνετε ένα με γέμιση καρύδι το άλλο με γέμιση παπαρουνόσπορο, εγώ έβαλα και τα 2

    Γεμιστό τσουρέκι με παπαρουνόσπορο και καρύδι 💞 φωτογραφία βήματος 5Γεμιστό τσουρέκι με παπαρουνόσπορο και καρύδι 💞 φωτογραφία βήματος 5
  6. Το γύρισα σε ρόλο όπως φαίνεται στην φωτογραφία και το έκανα σαν πλεξούδα να "μπερδευτούν" και οι δύο γεύσεις 🙂

    Γεμιστό τσουρέκι με παπαρουνόσπορο και καρύδι 💞 φωτογραφία βήματος 6
  7. Τα αλείφω από πάνω με κρόκο αυγού +1 κ.γλ. γάλα +1 κοφτό κ.γλ. ζάχαρη χτυπημένα. Και ψήνω στους 180 για 30 - 40 λεπτά περίπου. Να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου